Doorlopend zakelijk krediet: wanneer nodig?

Als ondernemer wil je kunnen investeren op de momenten dat het nodig is en snel kunnen bewegen als je kansen ruikt. Een (doorlopend) zakelijk krediet kan dan uitkomst bieden. Hoe weet je of een doorlopend zakelijk bedrijfskrediet bij je past? In dit artikel kom je meer te weten over een doorlopend zakelijk krediet en waarvoor je het kunt gebruiken.

Investeer in je bedrijf met een bedrijfskrediet

Net als een lening is een zakelijk krediet een vorm van financiering. Je leent geld om te investeren in je bedrijf. Een zakelijk krediet is een geldbedrag waar je op ieder moment geld uit kunt opnemen voor je bedrijf, tot de afgesproken kredietlimiet. Je betaalt rente over het opgenomen bedrag en maandelijkse vaste servicekosten over het totale kredietbedrag.

Met een zakelijk krediet betaal je lopende zaken voor je bedrijf of los je tijdelijke tekorten aan liquide middelen op. Een zakelijk krediet wordt dan ook wel werkkapitaalfinanciering genoemd.

Waar kun je een doorlopend zakelijk krediet voor gebruiken?

Een zakelijk krediet past bij je situatie wanneer je meer flexibiliteit nodig hebt voor een korte looptijd. Denk bijvoorbeeld aan het op peil houden van je voorraad, terwijl de betalingen door klanten pas later komen. Anders dan bij een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag bij een zakelijk krediet niet in 1 keer op je rekening, maar neem je op van je zakelijk krediet wat je op dat moment nodig hebt. Naast een vaste aflossing per maand kun je op elk moment extra aflossen, zonder extra kosten.

Let op de kosten

Wanneer je een doorlopend zakelijk krediet afsluit, betaal je maandelijks een bedrag dat is opgebouwd uit servicekosten, aflossing en rente. 

Na ieder jaar beoordeelt de kredietverstrekker je krediet opnieuw en past de rente aan op de nieuwe situatie. Sta je er financieel beter voor? Dan betaal je vaak minder rente. Het kan ook zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor het krediet. Dan los je het openstaande bedrag af.

Wanneer weet ik of ik een doorlopend zakelijk krediet nodig heb?

Een doorlopend zakelijk krediet is flexibeler en vaak goedkoper dan losse leningen. Je hebt dan net wat extra geld achter de hand, en leent alleen wat je nodig hebt. Als je niet weet wanneer je weer voldoende financiële ruimte hebt, dan wil je flexibel zijn met wanneer je het geld opneemt of aflost.

Snelgroeiende bedrijven zijn vaak op zoek naar zakelijk krediet. Met een zakelijk krediet vang je tijdelijke tekorten op en leen je precies zoveel geld als je nodig hebt. Je regelt één keer het papierwerk, de aflossing is flexibel en je betaalt alleen rente over het geleende geldbedrag.

Zelf een doorlopend zakelijk krediet nodig?

VerstrekkerKrediet Rente* vanafLooptijd
5in5-krediet_aanvragen€5.000 - €250.0000,7% per maand3 tot 24 maanden Bekijk
Qeld_zakelijk-krediet_aanvragen€1.000 - €200.000Vaste kosten6 tot 18 maanden Bekijk
NEW_10_zakelijk_krediet_vergelijkenNL
€20.000 - €500.0004,5%3 tot 60 maanden Bekijk
swishfund-krediet_aanvragen€3.000 - €1.000.0001% per maand3 tot 24 maanden Bekijk
kredietvooruit_zakelijk-krediet-vergelijken€3.000 - €250.0006% 3 tot 6 maanden Bekijk

Disclaimer: Zakelijk lenen kost geld.