De beste alternatieven voor een zakelijk krediet bij de bank

Veel ondernemers kloppen tegenwoordig tevergeefs aan bij hun bank. Dus moeten ze voor hun financiering op zoek naar andere kanalen. Wat zijn de beste alternatieven voor een zakelijk krediet bij de bank. In dit artikel 4 alternatieve geldbronnen die aangeboord kunnen worden.

1. Zakelijk krediet bij online kredietverstrekker

Veel MKB’ers zoeken op dit moment alternatieve financiering. In 2021 waren er ruim 42.000 ondernemers die een lening kregen bij een alternatieve financier. Dat is ongeveer 10% meer dan de 38.500 ondernemers die daar in 2020 geld ophaalden. Steeds meer ondernemers weten de weg naar de alternatieve financiers te vinden. Kun je niet terecht bij de bank. Kijk dan ook naar online kredietverstrekkers. Als zelfstandig ondernemer wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk lenen. Aan welke voorwaarden moet je voldoen om als zelfstandige voor een krediet in aanmerking te komen?Je vergelijkt eenvoudig de verschillende aanbieders in onderstaand lijstje.

Top 5 Zakelijk krediet 2022

VerstrekkerKrediet Rente* vanafLooptijd
5in5-krediet_aanvragen€5.000 - €250.0000,7% per maand3 tot 24 maanden Bekijk
Qeld_zakelijk-krediet_aanvragen€1.000 - €200.000Vaste kosten6 tot 18 maanden Bekijk
NEW_10_zakelijk_krediet_vergelijkenNL
€20.000 - €500.0004,5%3 tot 60 maanden Bekijk
swishfund-krediet_aanvragen€3.000 - €1.000.0001% per maand3 tot 24 maanden Bekijk
kredietvooruit_zakelijk-krediet-vergelijken€3.000 - €250.0006% 3 tot 6 maanden Bekijk

* Bovengenoemde rentes geven het spectrum aan en zijn op jaarbasis, tenzij anders vermeld.

2. Kies voor factoring

Misschien is factoring een oplossing. Bij deze vorm van financiering draagt een ondernemer zijn facturen over aan een factoringmaatschappij. In ruil voor een vergoeding ontvangt de ondernemer direct zijn geld.

wanneer je een contract tekent heb je per direct de beschikking over 90% van het gefactureerde bedrag. Dat is een zegen voor je werkkapitaal, want in sommige gevallen kun je dertig tot zeventig dagen wachten op je geld.

Voor deze versnelling betaal je wel een prijs. Factoring is een dure maar betrouwbare oplossing. Als je alles uit eigen middelen kan financieren, hoef je er geen gebruik van te maken. Maar red je dit niet kan het een fijne uitkomst bieden.

Het voordeel van factoring is ook dat de factoringmaatschappij wanbetalers afschrikt. Die zien nu dat er achter jou een groot internationaal bedrijf staat. Als die druk uitoefenen, heeft dat meer effect dan wanneer je dat zelf doet.

3. Verkoop aandelen aan klanten

Voor de financiering van je bedrijf kun je ook denken aan de verkoop van aandelen aan klanten in plaats van een lening bij de bank. Ook je klanten verlangen in de eerste plaats rendement. Door geld op te halen bij je klanten haal je niet alleen geld op maar bind je de klanten ook meer aan je bedrijf.

Een zakelijke lening of krediet is anders dan eigen vermogen. Waar een lening eenmalig is, hebben aandelen een permanent karakter. Met als gevolg dat er voor de verkoop een notaris moet worden ingeschakeld en de kosten niet meer in verhouding staan tot de meestal beperkte investeringen.

4. Verkoop obligaties aan beleggers

Wanneer je niet terecht kan bij de bank voor o.a. groeifinanciering, kun je een beroep doen op particuliere beleggers. Die groep kan obligaties kopen van jouw bedrijf via bijvoorbeeld NPEX, een effectenbeurs waar mkb-bedrijven waardepapieren aan de man proberen te brengen. Met deze nieuwe lening kun je geld uit de markt halen voor groeidoeleinden.

Bron: FD.nl, bewerking: Zakelijkkredietvergelijken.nl

Disclaimer: Let op, Geld lenen kost geld.