Financieringsmogelijkheden voor ondernemers: 5 tips

Als ondernemer heb je geld nodig om je plannen te realiseren. Of je nu net start met je bedrijf of wilt uitbreiden, maar ook als je denkt aan een overname of wanneer je over de grens je mogelijkheden wilt beproeven: Maar hoe vind je de weg binnen de vele mogelijkheden die er zijn? Er is meer mogelijk dan je misschien verwacht. Zo kun je voor verschillende opties bij de bank terecht, maar denk ook aan de overheid en crowdfunding. In dit artikel 5 tips om kapitaal te vinden voor je bedrijf.

1. Haal financiering op bij particuliere investeerders

Particuliere investeerders (Informal investors) willen een deel van hun eigen vermogen in een startende onderneming investeren. In de zakenwereld worden ze ook wel business angels genoemd. Vaak zijn het oud-ondernemers die naast kapitaal (geld) ook kennis en expertise meebrengen.

2. Bankfinanciering

De meeste ondernemers laten zich nog altijd financieren door de bank. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je eerst een ondernemingsplan schrijven. In dit bedrijfsplan laat je zien dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt.

Er zijn diverse regelingen waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren, zoals: 

 • Rekening courant krediet
 • Zakelijke lening
 • Stimuleringskapitaal

3. Venture Capitalists en fondsen

Venture Capitalists zijn participatiemaatschappijen die zogenaamd ‘durfkapitaal’ van grote beleggers en/of geldschieters beheren. Ze investeren het liefst in enigszins gevestigde ondernemers met een goed onderbouwd ondernemingsplan.

4. Crowdfunding

Crowdfunding is populair. Misschien heb je zelf ook wel eens een project ondersteund via websites als Kickstarter en Symbid. In Nederland heb je verder nog onder meer Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd.

Het principe van crowdfunding is dat je de financiering van je bedrijf, product of dienst ophaalt bij de ‘crowd’ in plaats van een traditionele instelling.

Er bestaan verschillende soorten crowdfunding waaronder;

 • Sponsoring/donaties
  Deze vorm is een soort gift.
 • Voorverkoop. 
  Deze vorm houdt in dat je alvast producten verkoopt, voordat je echt kunt leveren. 
 • Investeringen 
  Dit geld moet je altijd terugbetalen, meestal mét rente.

5. Stimuleringskapitaal

Deze vorm van financiering is een achtergestelde lening. Het is in het leven geroepen voor startende, groeiende en innoverende ondernemers.

Je kunt bijvoorbeeld bij de Rabobank Stimuleringskapitaal terecht voor krediet van maximaal € 500.000 dat maximaal 50% van de zakelijke financiering bedraagt. Een groot voordeel is dat de eerste twee jaar aflossingsvrij zijn.

Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen voor één financieringsvorm. Veel starters kiezen voor gestapeld financieren, waar bij ze verschillende opties mixen en matchen. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van:

 • Eigen geld
 • Crowdfunding
 • Bedrijfsmiddelen leasen bij de bank

Het nu volgende dashboard geeft op interactieve wijze meer detailinformatie over de ontwikkeling van non-bancaire financiering: 

Ontwikkeling non-bancaire financiering

Uit het jaarlijkse onderzoek van Stichting MKB Financiering naar non-bancaire financiering binnen het mkb blijkt dat non-bancaire financiering sterk in opkomst is in Nederland. In 2019 werd er maar liefst 2,7 miljard euro verstrekt aan het mkb via non-bancaire financiering. Dit is een groei van 26% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het is nog onduidelijk hoe de non-bancaire financieringsmarkt zich de komende periode zal ontwikkelen. De corona crisis zal invloed hebben op de groei van de non-bancaire financieringsmarkt, maar als de trend van toename van klein zakelijke financieringen de komende jaren doorzet, zal de rol van non-bancaire financiers voor klein zakelijke financieringen rond 2023 groter zijn dan die van de traditionele banken. Banken doen minder, alternatieve financiers meer. 

Zelf een kredietbehoefte?

Bekijk hieronder 5 mogelijkheden om financiering op te halen bij vijf online kredietverstrekkers.

VerstrekkerKrediet Rente* vanafLooptijd
5in5-krediet_aanvragen€5.000 - €250.0000,7% per maand3 tot 24 maanden Bekijk
Qeld_zakelijk-krediet_aanvragen€1.000 - €200.000Vaste kosten6 tot 18 maanden Bekijk
NEW_10_zakelijk_krediet_vergelijkenNL
€20.000 - €500.0004,5%3 tot 60 maanden Bekijk
swishfund-krediet_aanvragen€3.000 - €1.000.0001% per maand3 tot 24 maanden Bekijk
kredietvooruit_zakelijk-krediet-vergelijken€3.000 - €250.0006% 3 tot 6 maanden Bekijk

Disclaimer: Geld lenen kost geld.

Bron: Rabobank, CBS, Stichting MKB financiering. Bewerking: Zakelijkkredietvergelijken.nl