Kredietbehoefte Nederlandse bedrijven grootst van Europa

Financieringskloof zet rem op economische groei
In Nederland is gat tussen aanbod en vraag €400 miljard.
Banken zijn bij toekenning krediet strenger geworden

Kredietbehoefte Nederlandse bedrijven

Nergens in Europa komen mkb’ers zo moeilijk aan geld als in Nederland blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Er zijn in Nederland pakweg 325.000 MKB-bedrijven zijn. Bij 83 procent werkt tussen de 2-9 man. Tien procent van die bedrijven krijgt jaarlijks een lening.

De financieringskloof, het gat tussen de vraag naar financieringen en het aanbod van bancair krediet, is in Nederland veruit het grootst.

Een aanhoudende financieringskloof is funest voor de economie want dit leidt tot lagere investeringsgroei. Van de Europese landen is de kredietbehoefte van Nederlandse bedrijven het grootst.

Financieringskloof NL t.o.v. Europa en de VS

LandNederlandBelgiëFrankrijkVS
Tekort bancair krediet (% van bbp)22%14%9%2%

Het tekort aan bancair krediet komt neer op 22% van het bruto binnenlands product (bbp). De nummer 2 op de ranglijst is België met 14%. Frankrijk staat op nummer 3 met 9%.

Voor Nederlandse mkb’ers is het een doorn in het oog. De kredietvoorziening is in 90% in handen van een paar grootbanken. In omliggende landen zoals Duitsland is de concurrentie vele male groter en zijn er meer alternatieven voor ondernemers om aan een lening te komen.

Belastingvoordelen

Nederlandse bedrijven financieren traditioneel veel van hun activiteiten met vreemd vermogen. Dit levert belastingvoordelen op. Maar de banken zijn sinds de financiele crisis veel strenger bij de toekenning van krediet. Dat drijft de spanning russen vraag een aanbod op. Aangezien de Nederlandse economie bovengemiddeld goed draait, is de vraag naar kapitaal groot.

Overigens is de kloof wel gedaald de afgelopen jaren. Voor de Eurozone als geheel bedroeg de financieringskloof nog 6% van het bruto binnenlands product in 2015. Dit jaar is het gat tot 3% afgenomen. Maar er bestaat nog steeds een gat van €400 miljard. Ter illustratie: in de Verenigde Staten is het gat 2% groot.

De daling van het het financieringsgat komt o.a. door het ruime beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). In 2015 begon de ECB met een opkoop-programma van leningen. Banken kregen daardoor meer ruimte om een krediet te verstrekken. Een andere reden is dat er ook steeds meer niet-bancaire aanbieders opstaan.

TIP: Ook behoefte aan zakelijk krediet? en kom je erbij je huisbank niet uit? Zakelijk krediet vergelijken doe je eenvoudig via onze website. Er komen steeds meer aanbieders die via een platform financiering aanbieden en trachten daarmee sneller te zijn dan de traditionele grootbanken.

Zelf een kredietbehoefte?

floryn_logo_aanvragenNEW_10_zakelijk_krediet_vergelijkenNL

vanaf 4,0% rente vanaf 3,6% rente vanaf 2% rente
vanaf €1.000 vanaf €10.000 vanaf €5.000
Geen afsluitkosten Geen afsluitkosten Geen afsluitkosten
Zonder jaarcijfers Zonder jaarcijfers Jaarcijfers nodig
Jaaromzet min. - Jaaromzet min. 100k Jaaromzet min. 100k
KvK min. 1 jaar KvK min. 6 mnd KvK min. 2 jaar
AanvragenAanvragenAanvragen