Technologie maakt kleine leningen weer lucratief voor banken

De drie grote banken stappen over op digitaal lenen aan kleinzakelijke klanten nu ze in toenemende mate concurrentie ondervinden van nieuwe aanbieders. Hiermee komen ze met een eigen Fintech oplossing en gaan ze rechtstreeks de concurrentie aan met gespecialiseerde non-bancaire financiers die online leningen verstrekken.

Fundr (Rabobank)

De homepagina van Fundr (Rabobank)

Rabobank introduceert als laatste grootbank een digitale lener, Fundr, dat gebruikmaakt van technieken die lange procedures via een lokaal kantoor overbodig maken.

Rentes tot 14%

Rabobank biedt via Fundr leningen aan van €5.000 tot €250.000 voor klanten van Rabo, ING en ABN, met een looptijd van tussen de twee en tien jaar. Rentes gaan tot maximaal 14%. Tijdens het aanvraagproces vind een videogesprek plaats om een aantal zaken te checken, maar merendeel van de aanvraag verloopt via verzameling van data, PSD2 en machine learning, volgens Marcel Gerritsen van de Rabobank.

Met de 14% lijkt Rabobank aan de veilige kant te gaan zitten mbt kredietverstrekking aan kleine zelfstandigen/zzp-ers. Dit is namelijk ook het maximale rentetarief voor consumentenkredieten.

Geen zekerheden

Opvallend is dat de ondernemer kan kiezen uit zakelijke leningen zonder onderpand. en financial lease. Bij normale (kleinzakelijke) leningen is altijd een onderpand nodig. Op termijn wordt het aanbod uitgebreid met een lening met zekerheden, krediet en lease.

New10 (ABN Amro) – ruim 1000 leningen verstrekt

De website van kredietverstrekker New10 (ABN AMRO)

Bijna twee jaar geleden was ABN Amro met New10 de eerste bank met een Fintech oplossing voor het kleine mkb. Van de ruim duizend kleine leningen die het bedrijf in de tussentijd verstrekte valt het merendeel in de bandbreedte €20.000 tot €250.000 tegen een maximale rente van 9%. Gemiddeld vragen klanten €100.000, maar er is ook al een paar keer een miljoen uitgeleend volgens Mark Schröder, commercieel verantwoordelijk voor New10, in het FD.

ING gestopt met eigen platform – Via Funding Options 100 ondernemers geholpen

In tegenstelling tot Rabobank en ABN Amro heeft ING geen eigen online leenproduct meer. Lang werd samengewerkt met Kabbage, maar hier is in Nederland afscheid van genomen. Er wordt nu vooral ingezet op samenwerking met Funding Options. Volgens een woordvoerder zijn via Funding Options door ING ruim honderd ondernemers aan kapitaal geholpen van diverse financiers.

Non-bancaire financiers

Momenteel zijn er al flink wat non-bancaire financiers. Dit zijn pure online spelers die zakelijke kredieten aanbieden. Ze zijn vaak snel en en duur. Maar gezien de grootbanken in de crisis flink minder krediet verstrekte hebben deze spelers snel terrein gewonnen. Op onze website schrijven we regelmatig reviews van dergelijke aanbieders. Een greep uit de aanbieders.

Qeld

De website van online kredietverstrekker Qeld

Qeld is een marktleider in Scandinavië op het gebied van bedrijfsleningen en is een belangrijke speler op de Nederlandse markt, waarbij alle bedrijven zich kunnen aanmelden Er werken momenteel 40+ medewerkers en ze hebben inmiddels al meer dan 3900 banen gecreëerd. Qeld biedt leningen vanaf €1.000 – €100.000.

Bij Qeld is er geen rente maar je betaald vaste kosten per maand. Een voorbeeld om je een idee te geven van de kosten.

Leenbedrag: 10.000 euro
Looptijd: 12 maanden
Maandelijkse aflossing : 833 euro
Maandelijkse kosten: 166 euro

Leenbedrag: 50.000 euro
Looptijd 12 maanden
Maandelijkse aflossing: 4.167 euro
Maandelijkse kosten: 830 euro

Floryn

De website van Floryn

De onderneming krijgt momenteel meer dan 1.000 kredietaanvragen per maand. Floryn kijkt niet naar een gedateerde jaarrekening, maar naar actuele banktransacties waardoor niet alleen sneller, maar ook betere risicoanalyses gemaakt worden: van alle leningen die zijn verstrekt heeft InvoiceFinance minder dan 0,1% moeten afboeken. Bij Floryn kun je een zakelijk krediet aanvragen vanaf €10.000 – €2.000.000. Krediet aanvragen gaat vanaf 0,5% rente per maand, binnen 24 uur geregeld. De rente kan per aanvraag wel verschillen afhankelijk van je cijfers. De hoogte van de rente hangt af van je risicoprofiel en loopt van 0,5% tot 2,1% per maand. Bij elke opname heb je direct inzicht in de kosten.

Bridgefund

De website van Bridgefund


Bij Bridgefund kun je lenen vanaf €5.000. Een lening is mogelijk voor al je zakelijke doeleinden. Regel extra werkkapitaal tot € 250.000. Bridgefund hanteert een vaste rente van 1% per maand. Daarnaast rekenen ze een vaste rente-opslag die kan variëren van 0,5% tot 2,5% per maand. De rente opslag is afhankelijk van een aantal prestatie indicatoren van jouw bedrijf. Doe een aanvraag om erachter te komen welk tarief ze jou kunnen bieden.

Ook een kredietbehoefte?

floryn_logo_aanvragenNEW_10_zakelijk_krediet_vergelijkenNL

vanaf 4,0% rente vanaf 3,6% rente vanaf 2% rente
vanaf €1.000 vanaf €10.000 vanaf €5.000
Geen afsluitkosten Geen afsluitkosten Geen afsluitkosten
Zonder jaarcijfers Zonder jaarcijfers Jaarcijfers nodig
Jaaromzet min. - Jaaromzet min. 100k Jaaromzet min. 100k
KvK min. 1 jaar KvK min. 6 mnd KvK min. 2 jaar
AanvragenAanvragenAanvragen

Vergelijk de aanbieders en kies de kredietverstrekker die het beste bij je onderneming en wensen past.

Bron: FD.nl / Fundwijzer.nl. Bewerking: Zakelijkkredietvergelijken.nl

Plaats een reactie