Digitaal krediet aan mkb: Chinese banken lopen voorop

Jack Ma, bekend van handelsplatform Alibaba biedt via MYbank zakelijke kredieten aan via een app. Binnen 3 minuten moet het geregeld zijn. De voorwaarde: MYbank krijgt inzicht in alle (big) data van de ondernemer.

HANGZHOU, CHINA – JUNE 25: (CHINA OUT) Jack Ma, chairman of Alibaba Group Holding Ltd., speaks during the opening ceremony of Alibaba-backed Internet bank “MYbank” on June 25, 2015 in Hangzhou, China. MYbank is one of the China’s first batch of five pilot private banks approved to start operation. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

De grootse aanjager van de economie en werkgelegenheid zijn de kleinere bedrijven. Reden genoeg geweest voor Jack Ma om 4 jaar geleden zijn lending platform Mybank (onderdeel van Ant Financial) te starten.

China kent ongeveer 80 miljoen van dit soort bedrijven waarvan volgens cijfers van FD / Reuters tweederde geen krediet kon krijgen omdat banken bang zijn voor wanbetaling. Het alternatief was lenen bij schaduwbankiers maar dit wordt door China hard aan banden gelegd.

Op de site van het FD lezen we dat MYbank in de vier jaar van zijn bestaan Rmb 2 biljoen (ruim €260 mrd) heeft uitgeleend aan bijna 16 miljoen kleine bedrijven. Het proces is simpel: een paar tikjes op het scherm van je smartphone en als de lening is goedgekeurd, staat het geld bijna meteen op je rekening. Het percentage wanbetalers is tot nu toe ongeveer 1%.

MYbank gebruikt de real-time betalingsgegevens, sociale media en andere informatiebronnen van de ondernemer-debiteur en een risk-managementsysteem dat ruim drieduizend variabelen kan verwerken. Dat geeft MYbank – en andere, soortgelijke kredietverleners – genoeg informatie om met de ondernemer in zee te gaan.

Waarom loopt China hierin voorop?

De wet- en regelgeving in China waarin privacy veel minder zwaar weegt maakt het makkelijk om een enorme hoeveelheid data te verkrijgen, waarmee je een ongekende risicoberekening kunt uitvoeren.

De belangrijkste databron zijn de betalingsdiensten zoals die van Ant Financial (ook van Jack Ma), de grootste aandeelhouder van MYbank. Nadat toestemming is verkregen van de debiteur, analyseert MYbank de real-time transacties om inzicht te krijgen in de kredietwaardigheid. Zo kan een plotse terugval in uitgaven in een bepaalde winkel een eerste indicatie zijn dat het de ondernemer minder goed gaat – en dat dus zijn aflossingsvermogen afneemt.

De kans op wanbetaling kan wel toenemen als de Chinese economie vertraagt. In februari echter riep de toezichthouder de staatskredietverleners op om dit jaar minstens 30% meer leningen aan kleine bedrijven te verstrekken.

MYbank wil dit jaar Rmb 6 mrd (€786 mln) aan nieuw kapitaal aantrekken. Daarmee verdubbelt het totaal kapitaal tot meer dan Rmb 10 mrd (€1,3 mrd) en kan de kredietverlening verder worden uitgebreid.

Kredietaanbieders Nederland

In Nederland zien we ook een trend in online kredietverleners. Al wordt er in Nederland nog niet real-time gekeken naar je transactiedata en ik meen ook niet naar je social media accounts. ABN AMRO kwam onlangs met New10 op de markt. De kredietbehoefte in Nederland is het grootst in Europa. Ik schreef er eerder al een artikel over.

Zelf een kredietbehoefte?

TIP: Ook behoefte aan zakelijk krediet? en kom je erbij je huisbank niet uit? Zakelijk krediet vergelijken doe je eenvoudig via onze website. Er komen steeds meer aanbieders die via een platform financiering aanbieden en trachten daarmee sneller te zijn dan de traditionele grootbanken.

floryn_logo_aanvragenNEW_10_zakelijk_krediet_vergelijkenNL

vanaf 4,0% rente vanaf 3,6% rente vanaf 2% rente
vanaf €1.000 vanaf €10.000 vanaf €5.000
Geen afsluitkosten Geen afsluitkosten Geen afsluitkosten
Zonder jaarcijfers Zonder jaarcijfers Jaarcijfers nodig
Jaaromzet min. - Jaaromzet min. 100k Jaaromzet min. 100k
KvK min. 1 jaar KvK min. 6 mnd KvK min. 2 jaar
AanvragenAanvragenAanvragen

Bron: FD.nl / Reuters. Bewerking: Zakelijkkredietvergeliijken.nl

Plaats een reactie